Taugé
- Geplaatst op
- Door Renee Zuidwijk
- Geplaatst in Ingredienten, Tauge
Taugé, is de ontkiemde groene mungboon die bij iedereen wel bekend is. De kiemen kunnen rauw den wel verhit gegeten worden.
Taugé
Taugé, is de ontkiemde groene mungboon die bij iedereen wel bekend is. De kiemen kunnen rauw den wel verhit gegeten worden. Tauge is een typische kiemgroente. Het is de de eerste stengel die uit de mungboon groeit. Men laat de mungboon eerst ontkiemen in water laat het daarna 4 uur in de zon staan.
Hierna wordt het verder in het donker gelaten zodat de kiem niet verder groeit en de witte stengels ontstaan. In de aziatische keuken wordt de taugé veel gebruikt in diverse gerechten en loempia's. De smaak is neutraal nootachtig en mits niet verhit is het knapperig. De stengels bevatten veel vitaminen B, B17, C en ijzer.
Zelf kweken
De Taugé is ook heel goed zelf te kweken, dit is smakelijker en nog goedkoper als de soort die in de winkel ligt. Gebruik hiervoor de groene mungbonen die ook op onze website te vinden zijn. Reken er op dat je van 100 gram groene mungbonen wel 500 gr tauge kan kweken. Dit duurt ongeveer een week.
- Wel de bonen in koud water tot de velletjes gebarsten zijn. (Dit kan een halve dag duren)
- Ververs het water en doe de boontje in een ondoorzichtige bak met een deksel. Zorg dat de deksel niet helemaal dicht is wanneer je hem wegzet. Er mag geen licht bijkomen, maar wel lucht
- Zet de mungbonen voor 3/4 onder water en leg de deksel er op los op.
- Zet de bak in een kamer waar het ongeveer 20 tot 25 graden blijft.
- Vervang iedere dag één of tweemaal het water per dag.
- Na 5 tot 7 dagen zijn de kiempjes goed en is de tauge eetbaar.
- Voor het gebruik even afspoelen zodat de velletjes verdwijnen.