Hotpot, wat is het en hoe werkt het?
- Geplaatst op
- Door Renee Zuidwijk
- Geplaatst in Hotpot
In dit artikel zullen wij ingaan op het artikel de Hotpot. wat is het en waarvoor kun je het gebruiken?
De oorsprong van de hotpot
De oorsprong van de Hotpot lijkt uit China te komen maar inmiddels is deze in geheel Azie terug te vinden. Via de hotpot kan men gemakkelijk en tegen niet al te hoge kosten een heerlijk en redelijk gezonde maaltijd op tafel te zetten.
Het idee achter hotpot bereidingen
Koken met een hotpot is in principe het zelfde idee van wat wij kennen met de fondue. In plaats van olie wordt er echter bouillon gebruikt waar men dan diverse ingrediënten in bereid. Een van de belangrijkste ingrediënten is natuurlijk de bouillon. De bouillon is de basis voor je gehele bereiding. Als de bouillon niet lekker op smaak is dan heeft dit zeer veel invloed op de uiteindelijke smaak van de ingrediënten die je wilt gaar maken in de bouillon. Naast de bouillon heb je natuurlijk ook ingrediënten nodig die je kunt bereiden in de bouillon. Dit kun je naar eigen idee doen maar om je een idee te geven wat je onder anderen kunt bereiden hebben wij een voorbeeld gemaakt:
- Paddenstoelen
- Surimisticks
- Kippenvlees
- Lamsvlees
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Tahoe/tofu
- Brocoli
- Peultjes
- Udon noedels
- Mie
- Taroblad
- Wantan
- Glasnoedels
- Gehaktballetjes
- Spitskool
- Paksoi
- Gember
- Diverse andere groente
Wat heb ik nodig voor het hotpotten?
Het hotpotten is net zoals het fonduen een sociaal gebeuren. Gezellig met de familie rond om de grote pan. Maar wat is er allemaal voor nodig aan materialen?
Voor dit voorstel gebruiken wij een 2 vaks hotpot, maar de hotpot is ook verkrijgbaar in meerdere vakken zodat je nog meer soorten bouillon kunt gebruiken
- Elektrische kookplaat of gasbrander
- 2 vaks hotpot
- Fondue netjes
- Eetstokjes
- Schaaltjes voor dipsauzen
- Bordjes en/of kommen
Hoe werkt het Hotpot koken?
- Zet de hotpot op je kookplaat en giet in ieder vak een bouillon naar keuze. Breng deze aan de kook
- Zet rondom de hotpot diverse schalen met de ingrediënten die gegaard moeten worden in de bouillon met de eetstokjes
- Zet de sausjes apart verdeeld op tafel en vergeet ook niet de smaakmakers zoals gehakte knoflook, sjalotjes, chilipeper, sambal, lente ui en gebakken uitjes en knoflook
- Pak met de stokjes de ingrediënten en doe deze in de bouillon naar keuze en gaar het.
- Dip de gare ingrediënten in de dipsaus en geniet.
Tip: bij het bereiden van dumplings kun je deze beter als laatste doen aangezien er altijd wat bloem vrij komt en de bouillon blind en melig kan worden.