Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Houdbaarheidsdatum: Wat Je Moet Weten over Producten

  • Geplaatst op
  • Door Renee Zuidwijk
  • Geplaatst in Houdbaarheid
Houdbaarheidsdatum: Wat Je Moet Weten over Producten

Houdbaarheidsdatums, ook wel aangeduid als vervaldatums, zijn vermeldingen op productverpakkingen die aangeven tot wanneer een product zijn optimale kwaliteit en veiligheid behoudt. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen bepalen hoelang een product kan worden geconsumeerd of gebruikt.

Er zijn twee gangbare notaties voor de vervaldatum van producten: THT en TGT.

THT staat voor 'ten minste houdbaar tot' en geeft de minimale houdbaarheidsdatum aan.

TGT staat voor 'te gebruiken tot' en markeert de uiterste consumptiedatum.

Hoewel er een onderscheid is tussen beide aanduidingen, is het belangrijk te weten dat ze uitsluitend van toepassing zijn op gesloten verpakkingen.

 

Ten minste houdbaar tot

In eenvoudige bewoordingen betekent de vermelding 'ten minste houdbaar tot' dat het veilig is om het product ook na die datum te consumeren.

  • Als de dag, maand en het jaar worden weergegeven in de houdbaarheidsdatum, heb je nog drie maanden na die datum om het product te consumeren.
  • Bij vermelding van alleen de maand en het jaartal heb je nog tot 18 maanden na de vervaldatum.
  • Als er enkel een jaartal op de verpakking staat, is het zelfs meer dan 18 maanden acceptabel om het product te gebruiken. Wees echter voorzichtig, omdat de kwaliteit geleidelijk kan verminderen. Bijvoorbeeld, koffie kan zijn smaak verliezen, en droge producten zoals chips en koekjes kunnen minder krokant worden.

Te gebruiken tot

De term 'te gebruiken tot' is van toepassing op veel producten die je in de koelkast bewaart, zoals verse vis, vers vlees of beleg. Zodra deze datum is verstreken, is invriezen niet meer aan te raden. Let vooral op bij eieren, gehakt en kaas.

 

THT producten met verlopen datum

Het is belangrijk op te merken dat de houdbaarheidsdatum, met name de "ten minste houdbaar tot" (THT) datum, over het algemeen een kwaliteitsaanduiding is in plaats van een veiligheidsaanduiding. Dat betekent dat veel voedingsmiddelen na de THT-datum nog steeds eetbaar kunnen zijn, maar de kwaliteit kan afnemen. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak na de THT-datum nog veilig geconsumeerd kunnen worden, afhankelijk van de opslagomstandigheden:

 

1. Droge producten:

  • Rijst
  • Pasta
  • Granen
  • Meel

2. Ingeblikte producten:

  • Bonen
  • Tomatenpuree
  • Soepen
  • Groenten
  • Vlees
  • Fruit

3. Gedroogd voedsel:

  • Gedroogde vruchten
  • Noten
  • Fruit
  • Melkpoeder

4. Koekjes en crackers:

  • Koekjes
  • Crackers

5. Kruiden en specerijen:

  • Gedroogde kruiden
  • Specerijen

6. Koffie en thee:

  • Gemalen koffie
  • Theezakjes

Het is echter cruciaal om de voedselkwaliteit en veiligheid zorgvuldig te beoordelen. Als de verpakking beschadigd is, er tekenen zijn van bederf zoals schimmel of ongewone geuren, is het verstandig het product weg te gooien. Vertrouw altijd op je zintuigen (zien, ruiken, proeven) om de versheid van voedsel te beoordelen, zelfs als de THT-datum is verstreken. Bij twijfel is het raadzaam voorzichtig te zijn en het product niet te consumeren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »